Atracții turistice

Valea uzului - Atracții turistice din vecinătatea pensiunii Green Property

Câteva idei despre ce poți vizita când te cazezi la Green Property și vrei să descoperi imprejurimile sale. 

Cât de frumos este să poți evada din oraș atunci când sosește canicula verii și să te poți izola în pășunile verzi și pădurea deasă din munții Nemira.

Despre Dofteana

Localitatea Dofteana este amplasată în zona montană din vestul a județului Bacău, la poalele munților Nemira, pe malul râului Dofteana, până la confluența sa cu Râul Trotuș.

Inițial vatra statului au fost construită pe valea inferioară a Doftenii, mărturia o face biserica veche care este astăzi cimitir. Cu vremea ca urmare a creșterii populației comuna Dofteana s-a întins în susul apei și a afluenților ei principali Seaca și Doftenita, dând naștere satelor respective.

Localitatea Dofteana este una dintre cele mai vechi așezări moldovenești, existând încă înainte de formarea statului medieval al Moldovei. Prima atestare documentară a localității Dofteana este datată la 8 septembrie 1436.

Castelul Ghika

Situat pe Valea Trotușului, la aproximativ 7 km de Green Property, conacul Ghika de la Dofteana face parte din imobilele deținute de familia Ghika. Conacul de la Dofteana a avut încă de la început un rol bine definit de castel de vânătoare și a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea. Domeniul era renumit în acea epocă pentru veritabilele partide de vânătoare şi recoltare de trofee, fauna fiind asigurată de apropierea de muntele Nemira şi de apa Trotuşului.

Castelul are 4 nivele (demisol, parter, etaj și mansardă). Demisolul este construit  din blocuri de piatră,  iar pereții celor două etaje sunt din cărămidă. Pereții exteriori sunt placați cu plăcuțe ceramice, având aspect de cărămidă roșie ce oferă castelului un aer de eleganță și îl așează pe lista obiectivelor de vizitat în Valea Uzului.

Parcul Dendrologic Dofteana

Situat la 1 km de Green Property, parcul este o colecţie ştiinţifică dendrologic compusă din peste 660 de specii şi varietăţi de arbori cu o întindere pe o suprafaţă de 24 ha.

Este realizarea unuia dintre cei mai mari silvicultori, Iuliu Moldovan. El, a adus semințe forestiere din America, Asia și Europa și a făcut ani de zile cercetări pe circa 3.000 de specii de arbori și arbuști. Multe dintre specii s-au aclimatizat foarte bine și constituie baza multor păduri din zonă.

Speciile de arbuşti decorativi se integrează în peisajul arborescent, care, în perioada de înfrunzire şi înflorire, dau viaţă şi graţie parcului. Începând cu galbenul clopoţeilor de aur (Forsiţia), cu rozetele de diferite nuanţe ale gutuiului japonez, cu cupele violete ale Magnoliei X. Soulangeana şi roşii-violete ale Magnoliei liliflora, se crează o atmosferă de eleganţă şi parfum ce sporeşte frumuseţea peisajului primăvăratec, loc neratat în vacanta de pe valea Uzului.

Din punct de vedere social-cultural, Parcul Dendrologic Dofteana constituie un minunat loc de relaxare și excursii.

Rezervaţia naturală ,,Nemira”

Rezervația naturală „Nemira” este cunoscută pentru liniștea, peisajele pitorești sau traseele montane. Măsoară o suprafață de peste 3.400 de hectare, întinzându-se în cea mai mare parte pe teritoriul județului Bacău, iar o mică parte se află în județul Covasna. Altitudinea maximă este deținută de Vârful Nemira Mare, cu 1.649 de metri.

 E un loc potrivit pentru deconectarea de tumultul orașului, pentru drumeții, pentru picnic sau pur și simplu, pentru admirat frumusețile naturale și sălbatice ale Nemirei. Odată ajunşi aici puteţi admira natura în adevărata ei splendoare, ori vă puteţi delecta cu drumeţii montane şi partide relaxante de pescuit la barajul din valea Uzului.

Ochiul Huitorii

În Dofteana se află și un barometru natural, sau Ochiul meteorolog (seamănă c-un ochi uriaș), în fapt, o firidă într-un perete de sare atrage umezeala din mediul înconjurător. Acest barometru natural anunţă starea vremii:  atunci când umezeala din aer creşte, pe stânca apare o pată de apă şi locuitorii din zonă sunt siguri că va ploua cât de curând pe valea Uzului.

Izvoarele de ape minerale de la Ciungetu și Sararie

Izvoarele minerale de la Ciunget ( 7 km de Green Property) şi Sărărie, cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice și folosite în tratamentul multor boli. Caracterizarea chimică arată ca apa este alcalină, slab clorurată, carbo-gazoasă și hipotona.

Pescuit sportiv și agrement

Iubitorii pescuitului sportiv se pot relaxa la Lacul de pe valea Uzului. A fost populat cu pastrav curcubeu si pastrav indigen.

În amonte, se întinde Valea Uzului cu principalul ei afluent, populat cu păstrăv.

Stațiunea Slănic Moldova

Orașul s-a dezvoltat datorită numeroaselor izvoare de apă minerală cu compoziţii variate, căpătând astfel statutul de staţiune balneoclimaterică. Stațiunea este renumită pentru izvoarele sale cu ape vindecătoare. Calitățile acestor ape au fost confirmate de numeroasele medalii internaționale obținute de-a lungul anilor. Este numită „Perla Moldovei” și se afla la 25 de km de Green Property. 

Renumele stațiunii Slanic Moldova este dat de peste 20 de izvoare de apă ce sunt captate și utilizate în scopuri curative. Faptul că izvorăsc pe o zona relativ restrânsă, uneori chiar unul lângă celălalt, și totuși diferite ca efecte curative, constituie o particularitate rar intalnita în întreaga lume.

Baraj Valea Uzului

La 11 km de de Green Property se află barajul de pe Valea Uzului. Istoria barajului însă, datează din perioada 1965-1973 când s-a realizat construcția lui. Barajul de la Valea Uzului măsoară o înălțime de 84 metri și o lungime de 507 metri. Primul baraj cu contraforți din România și al doilea în Europa de acest fel.

Pe lângă atribuțiile hidroenergetice, acest loc este și o oază de relaxare în special pentru turiștii pasionați de drumeții, alpinism, mountain biking, camping, parapantă. Pescarii spun ca Valea Uzului este locul ideal pentru o partidă prelungită de pescuit.

Fiind parte a rezervației naturale Nemira, Valea Uzului este considerată a fi una din cele mai frumoase atracții turistice din județul Bacău. Valea Uzului face parte din frumusețea montană sălbatică a țării.

Mănăstirea Măgura Ocnei

Actuala biserică este o construcție masivă în formă de cruce, realizată din cărămidă și piatră. Naosul are absidele largi și este luminat, ca și altarul spațios, de ferestre cu vitraliu.

Pe naos există o turlă, poligonală luminată de patru ferestre. Sub cornișa cupolei apar icoane pictate. Pridvorul închis și pronaosul sunt luminate de ferestre poziționate la sud și nord. Intrarea în pridvor, ca și cea în pronaos, se face prin uși din lemn de stejar, sculptate. Pardoseala a fost realizată din marmură, iar acoperișul bisericii este cu streașină foarte largă, în stil moldovenesc.

Schitul se află la 11 km de Green Property și a atras mulți vizitatori în trecut pe valea Uzului, printre care: Gheorghe Asachi, Constantin Negruzzi, Gheorghe Sion , etc.

Salina și Biserica Sfanta Varvara

În adâncurile pământului, la 11 km de Green Property, se află mina de sare „Trotuş” din Tg. Ocna ce adăpostește și o bisericuţa ortodoxă zidită şi amenajată încă din 1992.

Biserica Sfânta Varvara a rămas şi în prezent una dintre puţinele biserici din ţara noastră construite în saline, şi singura din Europa, realizată aproape integral din sare şi amplasată la o adâncime de peste 200 de metri.

Obiectele din sare au fost lucrate de către mineri fiind tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala şi pentru a asigura rezistență în timp.

Ștrandul Salina cu apă sărată

La doar 11 km de Green Property avem singurul ștrand cu apă sărată din zona, unde turiştii pot îmbina tratamentul cu relaxarea. Locația dispune de: un ștrand cu apă sărată, grupuri sanitare separate, cabină de dușuri, vestiare de schimb, punct de prim ajutor, magazin cu terasa și internet wireless gratuit.

Apa sărată care ajunge în bazin este obţinută din mină prin infiltrarea apelor de suprafaţă. Un litru de apă conţine între 250 şi 285 de grame de sare, valori ce sunt măsurate în fiecare zi şi afişate la intrarea în bază.